Permacultura, Art i Naturalesa aplicada als espais urbans

Curs amb certificat.

La permacultura és una tècnica de disseny que s’utilitza arreu del món per dissenyar i construir espais que siguin, diversos, amb plantes comestibles, bonics i que siguin còmodes i cuidin a la comunitat. També són espais que ajuden a generar una societat més justa i igualitària.

En aquest curs proposem d’usar el disseny de permacultura en espais urbans i periurbans dels pobles rurals, com Sant Joan les Fonts, dissenyant i implementant racons, fonts i diferents espais del poble, per ajudar en la sobirania alimentària, la cohesió comunitària i aportar art i naturalesa a la vida quotidiana. Treballarem el re-assilvestrament dels pobles, els boscos comestibles, la resiliència comunitària, el relat del lloc, i tot això a través de l’art i la naturalesa.

 

Professors/es: Òscar Gussinyer, Olivier Savane i Esther Roca

 

ÒSCAR GUSSINYER

www.resilience.earth

Vaig començar amb la Permacultura fa vint anys, déu-n’hi-do, com passen els anys. Vaig formar part de la creació del projecte de Permacultura a Mas Franch l’any 2006, i vaig estar treballant professionalment amb depuració d’aigües, energies renovables i construcció natural. També vaig participar de la creació de l’Acadèmia de Permacultura Ibera, que abasta tota la península. Vaig formar part de la primera generació de diplomats en Permacultura el 2017, i des de llavors soc tutor per nous diplomats en Permacultura. També formo part de la cooperativa Resilience Earth on treballo en resiliència comunitària i desenvolupament regeneratiu.

 

OLIVIER SAVANNE

Disseny i Construcció d’Espais Exteriors

Artista, i permacultor amb 25 anys de trajectòria. Durant aquests anys professionalment m’he dedicat a la regeneració, disseny d’espais, assessoria o formació en permacultura.

Creació i coordinació tècnica de projecte ecosocial per Ajuntament de Sant Feliu, disseny de patis escolars, St. Joan, Ripoll…

En àmbit local també he format part de l’equip coordinador de Mas Franch,Fusiono interrelaciono l’art i la permacultura en totes les més meves intervencions.

 

ESTHER ROCA VILA

www.ividacynara.org

Des de fa cinc anys, continuo amb el treball multidisciplinari, m’englobo dins dels moviments creatius que exalten una nova democràcia ecològica.Treballo en una línia artística on la natura és la seva definició integral (humans inclosos) està en primer pla. He creat peces totalment biodegradables dins del propòsit d’econòmica circular i residu zero en el marc de l’art escènica, la instal·lació viva i la peça d’art expositiva.

Amb el propòsit que l’obra, si pot ser, deixi empremtes vegetals. I estic estenent aquesta visió en el disseny, coordinació i producció de projectes de transformació social i esdeveniments de regeneració integral, on la naturalesa i la creativitat en són pilars fonamentals.

Continuo treballant en el camp poètic, plàstic i performatiu. Faig peces Sit específic i facilito grups i persones a través de processos creatius multidisciplinaris per la creació, la recerca o la descoberta creativa o personal.